AOPK ČR >> O AOPK ČR >> AOPK ČR informuje >> Čápi černí doplácejí na počasí: mají méně mláďat a mnohá hnízdění jsou neúspěšná

Čápi černí doplácejí na počasí: mají méně mláďat a mnohá hnízdění jsou neúspěšná

Čápi černí doplácejí na počasí: mají méně mláďat a mnohá hnízdění jsou neúspěšná

27.6.2013

Letošní průběh hnízdění čápů černých se významně liší od minulých let.

 

 

Kvůli chladnému počasí na přelomu března a dubna začali hnízdit asi o 2-3 týdny později.  Malá či líhnoucí se mláďata byla ve hnízdech právě v období silných dešťů na počátku června. Dlouhodobý průměr vyvedených mláďat na jednom hnízdě je v ČR 3,1. Letos však dosahuje sotva dvou mladých na hnízdě.

„Velké ztráty způsobila kombinace špatného počasí a obtížné dostupnosti potravy v rozvodněných a zkalených potocích a řekách. Mnohá hnízda, kde již byla vylíhnutá mláďata, jsou nyní prázdná. Tam, kde mláďata přežila, je jejich počet mnohem nižší než v jiných letech,“ vysvětluje František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se sledováním čápů černých dlouhodobě zabývá.  

V současnosti se u nás odhaduje početnost čápa černého na přibližně 300- 400 hnízdních párů. Každoročně ornitologové sledují přibližně dvě stovky známých hnízd, kontrolují jejich obsazenost a kroužkují mláďata.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

AOPK ČR

Vyhledávání

Regionální pracoviště

Regionální pracoviště

Fotogalerie AOPK ČR

Fotogalerie AOPK ČR

 

 

 

 

 

 

Resort životního prostředí další instituce resortu ŽP
Skrýt